HRADY A ZÁMKY HISTORICKÁ MISTA CÍRKEVNÍ PAMÁTKY PAMÁTKY UNESCO HOME PAGE HOME PAGE 15 KRKONOŠE 14 SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO 13 STŘEDNÍ MORAVA 12 JIŽNÍ MORAVA 11 VYSOČINA 10 VÝCHODNÍ ČECHY 09 ČESKÝ RÁJ 08 ČESKÝ SEVER 07 SEVEROZÁPADNÍ ČECHY 06 ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ 05 PLZEŇSKO 04 ŠUMAVA 03 JIŽNÍ ČECHY 01 PRAHA 02 OKOLÍ PRAHY PO RUSSKI POLSKI FRANCAIS DEUTSCH ENGLISH ČESKY KONGRESOVÁ TURISTIKA AKTIVNÍ DOVOLENÁ PŘÍRODA LÁZNĚ 14 SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO 13 STŘEDNÍ MORAVA 12 JIŽNÍ MORAVA 11 VYSOČINA 04 ŠUMAVA 03 JIŽNÍ ČECHY
Čtvrtek 14.12.2017
 

REGION KRKONOŠE
Vyhledávací centrum
Rejstřík regionu
Katalog KUDY Z NUDY
Databanka akcí
Dopravní přístupnost
Destinační management
Příroda a její ochrana
Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Památky a zajímavosti
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Kultura, zábava, sport
Kultura a zábava
Sport a relaxace
Zimní sporty
Aktivní dovolená
Folklor a tradice
Etnografický region
Etnografický subregion
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Turistika a volný čas
Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Pohádkové regiony
Lázeňství
Lázeňská zařízení
Lázeňské domy a sanatoria
Kongresová turistika
Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Ubytování a stravování
Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality

Orel křiklavý

Orel křiklavý (Aquila pomarina)

Řád: dravci
Čeleď: krahujcovití

Popis druhu a nároky na prostředí:
Menší druh orla. Dospělí ptáci jsou jednotně tmavohnědí.
Hnízdním prostředím jsou málo osídlené oblasti od pahorkatin po horské oblasti. Pro stavbu hnízda vyhledává porosty s vysokými stromy střídané pasekami a loukami. Obvykle mají dvě mláďata, vyvedou však jen jedno. Tažný druh, zimuje v jižní Africe.

Stav a rozšíření v Evropě:
Rozšířen od Balkánu po Baltické moře na severu. Západní hranice rozšíření probíhá Německem, Polskem, Maďarskem až po Albánii. Největší část evropské populace obývá Bělorusko, Polsko, Litvu a Slovensko. V důsledku pronásledování v minulosti a změn v krajině, především odvodňování vlhkých luk přežívá na jihozápadě Evropy již jen zbytková populace. Pomalé zvyšování početnosti je zaznamenáno na Slovensku a v Litvě.

Ochrana a rozšíření v ČR:
Orel křiklavý hnízdil v našich zemích vzácně, ale pravidelně ještě koncem 19. století.
V České republice bývají každoročně pozorováni jednotlivci (Krkonoše, Šumava, Beskydy aj.). Hnízdění však prokázáno nebylo.

LOKALIZACE

DALŠÍ INFORMACE: http://ptaci.natura2000.cz

Typ záznamu: Fauna
AKTUALIZACE: 2, 30.11.2004 v 09:37 hodin
Copyright 1998-2017 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
ATUR ČR
Podmínky členství ATUR ČR
Aktuality
Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR